Du är inte vad du äter, du är vad du smälter

 

Det viktiga är inte vad man äter utan vad man smälter. I media översköljs vi ständigt att nya råd om vad vi ska äta och inte äta. Det är svårt att inte bli förvirrad i floran av ständigt nya rön och nya trenddieter. För det mesta är det dieter som har som mål att man ska gå ner i vikt. Allt för sällan handlar det om att man ska må bra.I den ayurvediska medicinen lägger man stor vikt vid en väl fungerande matsmältning. Självklart är det viktigt vad du äter för att må bra men ännu viktigare är att du kan smälta det du faktiskt äter. Du kan äta hur nyttig mat som helst men om din mage inte kan smälta den och din kropp inte kan tillgodogöra sig den kommer maten inte att göra dig någon nytta. Tvärtom är mat som din matsmältning inte klarar av att ta hand om istället en orsak till ohälsa.

Satmya – Ät mat av de sorter och i den mängd som du vet att du kan smälta.
Här kommer ett ayurvediskt koncept som heter Satmya in i bilden. Satmya är den kost som din kropp är van vid, den kost som den har lärt sig att smälta och tillgodogöra sig. Den maten kommer att göra din kropp gott och leda till hälsa. Det innebär inte att du ska satsa på en osund kost, bara du kan lära din matsmältning att smälta den. Ayurveda säger att onyttig mat kommer förr eller senare att skada dig. Likväl, nyttig mat som du inte kan smälta är ett värre problem än onyttig mat som du kan smälta.

Idag är det vanligt med problem med mage och tarm. Förstoppning, lös avföring, svullen mage, smärta i buken, sura uppstötningar, illamående och annat är sånt som många går och lider av men som få pratar om. De är alla tecken på att matsmältningen inte klarar av att smälta det du äter. En bra matsmältning ger inte symtom ifrån sig. Du kan sköta dina toalettvanor regelbundet varje dag utan obehag, aptiten kommer regelbundet och maten smakar bra och tarminnehållet rör sig genom tarmarna utan att du märker av det.

Idag har vi så totalt tappat bort hur mycket vi behöver äta och vad vi ska äta. Hunger och aptit är närmast mysterier för många. När jag träffar patienter frågar jag alltid hur det står till med aptiten och jag får ofta svaret: ”jag har för bra aptit”. Fel svar! Bra aptit är ett gott tecken, det visar att det fungerar som det ska. En patient som har andra hälsoproblem men som har en god aptit har alltid en bättre prognos än en patient med samma diagnos som har dålig aptit.

Hur mycket ska man äta?
När du äter ska du fylla magen till hälften av fast föda, en fjärdedel av vätska och lämna en fjärdedel tom säger de klassiska ayurvediska texterna. Magen behöver den tomma fjärdedelen för att magens rörelser ska ske naturligt och för att matsmältningssafterna ska kunna blandas med maten på ett bra sätt. Hur mycket som är hälften av magen är något som man måste prova sig fram till. Det är viktigt att lära känna sin mage! Sen är det bra att anpassa hur mycket man äter beroende på situationen. Det finns inget som ökar aptiten och matsmältningskraften så mycket som motion och fysisk aktivitet och inget som dämpar den så mycket som stress. En tumregel brukar vara att en lagom måltid är så mycket mat som får plats i dina egna två kupade handflator.

Frukost, lunch, middag
På morgonen och förmiddagen ägnar sig kroppen åt att rena sig från slaggprodukter från föregående dags matsmältning. Därför mår många bra av att hoppa över frukost eller att åtminstone äta någonting väldigt lätt och lättsmält. Om du verkligen är hungrig och har bra aptit på morgonen: ät. Annars, ta det lugnt med frukost.

Däremot lunchen är dagens viktigaste måltid. Nu är matsmältningen som bäst och det är det bästa tillfället att äta mat som är full med näring. Mat som är näringsrik, speciellt om den innehåller mycket proteiner är ofta svårsmält. Det här är det bästa tillfället att äta tyngre mat. Näringsrik mat gör som mest nytta för hälsan om man äter den mitt på dagen.

Däremot bör kvällsmaten vara lättare än målet mitt på dagen. Matsmältningen är aningen svagare och om man har hälsoproblem som har sitt ursprung i kapha-dosha (som t.ex slem, astma, övervikt, svullnader) bör man vara försiktig med sådan mat som bygger upp kapha i kroppen, som t.ex yoghurt, filmjölk, ost eller stora mängder ris. Eftersom matsmältningen är mindre aktiv nu än mitt på dagen bör man också äta mat som är lite mer lättsmält. Det finns undantag från regeln att vara försiktig med mat som höjer kapha. De som har svårt att sova har ofta nytta av ett visst mått att kapha-ökande mat, som är lugnande och sövande.

Varm och lättsmält mat
Generellt är alltid varm och lättsmält mat bäst att satsa på. De matsmältningsenzymer som finns i mage och tarm fungerar bara om de får agera vid kroppstemperatur. Om du äter kall mat eller dricker mycket kall dryck till måltiden sjunker temperaturen i magen så mycket att matsmältningen blir ineffektiv, tills dess att kroppen har lyckats värma upp maginnehållet så mycket att enzymerna blir aktiva igen. För känsliga magar är det bäst att bara dricka varmt till alla måltider och timmen efter måltider. Varje måltid bör innehålla vätska och ett visst mått av fett. Det stärker matsmältningen och smörjer och stärker matsmältningskanalen och håller den frisk och stark.

Färdigmat och andra matrester
När de klassiska ayurvediska texterna nedtecknades var elektriciteten inte ens påtänkt och några kylskåp eller frysar fanns inte. Att bevara mat var ett problem. Man lagade inte mer mat än att man kunde äta upp den samma dag. Den mat som var kvar när solen gick ner slängde man bort istället för att äta upp den. Det här är egentligen en god vana som vi borde tänka på än idag.

Mat som är tillagad färskt från råvaror är lättsmält och innehåller de bästa hälsobringande egenskaperna. Mat som stått blir genast mycket mer svårsmält. Att värma upp den igen gör den mer lättsmält, vilket är nödvändigt om man ska äta mat som inte är färsk. Samtidigt, varje gång man hettar upp mat bryter man ner ytterligare näringsämnen. Mat som är upphettad mer än två gånger har väldigt lite att bidra med i form av näring och livskraft.

Dryck till måltider
Vatten är den bästa drycken till måltider. Undvik helst kalla drycker till maten eftersom kallt försvagar matsmältningen åtskilligt. Rumstempererat vatten till maten går bra men varmt vatten, ört-té eller varm buljong är ett ännu bättre alternativ om man har dålig matsmältning. Mjölk är INTE en lämplig dryck till måltider. Mjölk är i sig tämligen svårsmält och tillsammans med andra råvaror utgör den en utmaning för de flesta magar. Mjölk ska alltid drickas varm och bara tillsammans med andra saker som är söta, som t.ex ris, vete eller riktigt söta frukter som t.ex torkad frukt.

Salt
Ayurveda är väldigt försiktig med bruket av salt. Speciellt vid hudbesvär och obalanser i levern bör salt undvikas eller användas mycket försiktigt. Salt är en smakförhöjare och mat som smakar gott stimulerar matsmältningen bäst. God mat tas alltid emot bättre av mage och tarm än mat som är smaklös. Det är salt som gör maten delikat, säger de gamla texterna. Bortsett från att salt är en effektiv smakförhöjare har den få positiva egenskaper för hälsan. För mycket salt ökar på kroppens mognadsprocesser i onödan och leder till att åldrandet går fortare. Salt ökar också på inflammatoriska processer i kroppen.

Det bästa saltet är det rosa himalayasaltet. Örtsalt eller citronsaft är andra smakförhöjare som gör att man kan dra ner på saltet i kosten.

Några knep vid dålig matsmältning
Även gudarna är avundsjuka på människorna som får dricka Buttermilk sägs det i flera sanskrittexter. Gudarna dricker den heliga amrit, den himmelska nektaren för att hålla sig evigt unga och starka, demonerna dricker sura och människorna dricker buttermilk. När man säger buttermilk är det egentligen den vätska som blir kvar när man kärnat smör. För oss som inte står och kärnar dagens smör varje morgon kan man fuska och blanda en del naturell yoghurt med fyra till fem delar vatten. Krydda med t.ex mald rostad spiskummin eller kardemumma eller kanel, ett stänk salt och kanske lite färsk limesaft och vispa sedan allt riktigt, riktigt ordentligt. Drick ett glas rumstempererad buttermilk till åtminstone en måltid per dag. Det har en utmärkt effekt på en svag matsmältning. Ayurvediska mediciner som ges till patienter med IBS och andra kroniska tarmbesvär blandas ofta med buttermilk.

Ett annat knep för att få igång produktionen av matsmältningsvätskorna är att äta en liten bit färsk ingefära före måltid. Bästa effekt får man om man tuggar en bit ingefära, så att man stimulerar matsmältningen ända ifrån saliven. Om du tycker att det är för starkt att tugga på ingefära så kan du riva lite ingefära fint på ett rivjärn och sedan blanda saften med lite citronsaft och lite vatten och dricka strax innan det är dags att äta. Gör susen!

© www.ganges.se, Kristofer Edlund 2012


Om Kristofer Edlund

Hitta mig på www.ganges.se eller www.matskolan.com