Balans – vägen till hälsa

 Så mycket i livet handlar om balans. Det är sannerligen vägen till hälsa och välmående. Varför hyllar vår kultur och samtid istället det extrema? Ingen mår ju bra av det.

Inom den ayurvediska medicinen beskriver man ständigt balanser. Hälsa beskrivs i termer av balans i kroppens grundläggande funktioner. Medicinsk behandling handlar om att återskapa balans så att kroppen kan läka sig själv. Värme måste balanseras med svalka, aktivitet måste vägas upp med vila och avslappning. Det återspeglas i kroppens mest grundläggande funktioner. Hjärtat dras samman och pumpar ut blod i kroppen och slappnar sedan av för att kunna dras samman igen. Natten med sömnens vila följer på dagens vakenhet och aktivitet. Vårt intag av näring via mat och dryck, som stärker och bygger upp kroppen, måste åtföljas av kroppens renande funktioner. Allt i ett konstant flöde för att uppnå och bibehålla balans.

Ayurveda beskriver balans
När vi i ayurveda beskriver medicinska örter eller råvarorna som ingår i vår kost använder vi oss av ett system med egenskaper. Man kan egentligen hitta på hur många egenskaper som helst men i ayurveda använder man sig för det mesta av ett standardiserat system av tjugo egenskaper uppdelade på tio motsatspar. Värme och kyla, lätt och tung samt oljig och torr är några exempel. Utmärkande är dock att det är just beskrivningar av balanser, av yin och yang men på ett mycket detaljerat sätt.

En bra kost ska innehålla en avrundad profil av egenskaper för att kunna underhålla balansen i kroppen och därmed hälsan, medan en diet innehåller vissa utvalda egenskaper för att vid sjukdom återskapa balans för att kroppen ska kunna läka.

Behandlingar för att återskapa balans
Den mest grundläggande beskrivningen av behandlingar inom ayurveda talar om langhana och brimhana. Langhana betyder bokstavligen det som gör kroppen lättare och brimhana är dess motsats, det som gör kroppen tyngre. Det är den första uppdelningen av alla de hundratals behandlingsmetoder som finns att tillgå.

De flesta behandlingar innefattas under rubriken langhana. Det är behandlingar som handlar om utrensande processer. Att göra sig av med överskott av olika substanser och egenskaper i kroppen som skapar sjukdom. Det kan vara något så enkelt som att fasta, för att använda kroppens egna renande processer, till de mycket mer avancerade behandlingar som innefattas i ayurvedas panchakarma. Panchakarma är de grundligt utrensande behandlingar som vi gör inom ayurvedisk medicin för att behandla sjukdomar på djupet och för att förebygga att tidigare sjukdomar återkommer.

Brimhana är allt som stärker och bygger upp kroppen. Det kan vara en kost som bygger upp kroppens vävnader. Det kan vara kosttillskott eller viloprogram som ger kroppens en chans att återhämta sig och bygga upp styrka, immunförsvar och stabilitet. Även här, när vi talar om behandlingar, är det igen balans vi talar om. Renande behandlingar, som tar på kroppens krafter, måste följas av stärkande behandlingar som bygger upp och återskapar styrka.

Vila och aktivitet
För att må bra behöver vi människor både vila och aktivitet. För mycket aktivitet leder till stress och försvagning av kroppens system och för lite aktivitet leder till slöhet, övervikt och förslappning av alla funktioner. Balans är det enda som leder till hälsa.

Är balans något som vi glömt idag?
Varför har vi idag i vårt moderna samhälle tappat bort glädjen och förståelsen av balans? Det ska jobbas mer och mer och vi ska tjäna mer och mer pengar. Om det är nyttigt att få i sig lite C-vitamin varje dag så måste det ju vara ännu nyttigare att få i sig jättemycket C-vitamin varje dag? Om det är nyttigt att motionera en stund varje dag måste det inte då vara optimalt att träna ännu mer hela tiden? Räcker det att vara smal eller ska man vara supersmal? Varför verkar balans vara det sista vi tänker på?

© www.ganges.se, Kristofer Edlund 2013


Om Kristofer Edlund

Hitta mig på www.ganges.se eller www.matskolan.com