Saffran, ren magi

 

När julen närmar sig tar vi svenskar fram saffran och bakar bullar i underliga former från svunna tider, som påminner om gamla avbildningar av solen. Saffran är magi och gamla traditioner och i allra högsta grad medicin. Ayurveda och andra gamla mediciner, men även modern forskning, visar på att saffran är användbar för hälsan.

Saffran är inte bara vacker, god och användbar i matlagningen. I ayurvedisk medicin har den en mängd användningsområden. Saffran är oljig (snigdha), har smaken kryddig (katu) och bitter (tikta). Den har en värmande effekt på kroppen och har efter matsmältningen (vipaka) en kryddig/het (katu) effekt. Den här intressanta blandningen av attribut gör att den är en av få substanser som kan användas för att behandla alla doshor eller besvär där alla doshor är i obalans.

Många användningsområden

Det går att använda saffran både invärtes och utvärtes vid hudbesvär. Saffran renar blodet och stimulerar leverns avgiftande aktiviteter. Utvärtes går den att använda i ansiktsvatten vid t.ex finnar, i olja eller salva som strykes på sår eller ärr. Den används i massageolja som masseras på tinningarna vid huvudvärk och migrän. Prova också att låta lite saffran ligga i ghi i några dagar och sedan använda saffransghi som näsdroppar, vilket också är en bra medicin mot migrän.

Även modern forskning visar på saffrans positiva effekt på näthinnan och inom ayurveda blandas saffran med rosenvatten och används som ögondroppar i både förebyggande och behandlande syfte för att stärka synen (speciellt mörker-seende). Rosen/saffrans-ögondroppar är lämpligt för alla dem som spenderar tid framför en datorskärm.

Allmänt stärkande och bra för matsmältningen går saffran att använda både vid infektioner och vid olika matsmältningsbesvär. Vid diarré blandar man saffran, mald muskotnöt och lite limesaft och intar en tesked av blandningen en gång i timmen tills man magen känns lugnare och mindre svullen.

Vid förkylning kokas saffran i mjölk och man dricker den 2-3 gånger om dagen. Det här är även lämpligt för barn. Blanda gärna i lite honung i den varma mjölken. Även om förkylningen övergår i feber är saffran användbart.

Infertilitet och impotens

En av de användningsområden då ayurveda rekommenderar saffran är för ökad fertilitet och vid impotens. Intressant är att det ofta är de lusthöjande medicinerna som också används mot depression inom ayurveda. Just depression är en av de områden där även modern forskning visar att saffran är verkningsbart. Kvinnor som lider av smärtsamma menstruationer har också nytta av saffran. Koka saffran med mjölk eller blanda med ghi eller honung. Ta mellan ett fjärdedels till ett halvt gram saffran vid sänggående under en längre period. Traditionellt använder man i Indien saffran stärkande efter förlossning. En tesked honung med saffran är läkande på livmodern och förbättrar bröstmjölksproduktionen (används också som medicin vid bröstmjölksstockning).

Rik på B-vitamin

Alla som ätit B-vitamintillskott vet hur gulfärgad urinen blir och den gula saffran har den största mängden av den gula B2-vitaminen som är känd i naturen. B2 som behövs för omsättningen av fett, kolhydrater och protein och är extra viktigt vid träning, vid sjukdom och stress, vid graviditet och amning. Brist kan ge problem med näthinnan (ljuskänslighet, sämre mörkerseende), hud, hår, naglar och slemhinnor. Mer och mer forskning pekar också på att brist på B2 är en bidragande orsak till depression.

Dagens forskning backar idag mer och mer upp saffrans hälsobringande egenskaper. Den har positiva effekter på depression, kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Saffran har anti-cancerogena egenskaper och är utmärkt i förkylningstider då den också agerar som en immunomodulator.

© www.ganges.se, Kristofer Edlund 2012


Om Kristofer Edlund

Hitta mig på www.ganges.se eller www.matskolan.com